Ob (ne)ustanovitvi Medicinske fakultete v Mariboru

To je del spletne strani Stališča (Marko Pinterič).

Z nejevero spremljam trenutno dogajanje ob (ne)ustanovitvi Medicinske fakultete v Mariboru. Seveda moram takoj na začetku pritrditi tistim kritikom, ki menijo, da v začetku nova mariborska fakulteta v primerjavi z že uveljavljeno ljubljansko nikakor ne more zadovoljiti prav vse kriterije za uspešno delovanje. Toda, če bi bil kriterij za ustanovitev neke fakultete njeno zadovoljevanje vseh kriterijev in primerljivost z že obstoječimi, danes v Mariboru ne bi imeli Univerze. In ne bi je imeli niti v Ljubljani!

Četudi so mnoge fakultete v Mariboru začele delovati v nezavidnih pogojih, so kasneje dosegle ali celo presegle kvaliteto starejših sester v Ljubljani. Namreč, z njihovo ustanovitvjo je vzpostavljena konkurenca, ki ni pozitivno vplivala samo na razvoj novih, ampak tudi starih fakultet. Novoustanovljena Medicinska fakulteta bi zagotovo posredno povečala ne samo kvaliteto medicinskega šolanja v Ljubljani, ampak tudi kvaliteto zdravstvene usluge po vsej Sloveniji. Ali niso takšni dolgotrajni pozitivni učinki na izboljšanje zdravstva mnogo važnejši od kratkotrajnih negativnih učinkov zaradi morebitne začetne manjše kvalitete novega študija?

Zgrožen sem prebral tudi izjavo gospoda Mencigerja, ki je dejal, da ljubljanski kolegi ne bodo pomagali pri ustanovitvi nove Medicinske fakultete. Preprosto ne morem verjeti, da tako (tudi od mene) spoštovana oseba ne ve ali se ne spomne, da je nekoč tudi Medicinska fakulteta v Ljubljani bila neugledna ustanova v povojih, mnogi Slovenci pa so medicino študirali v Zagrebu. Toda zagrebški kolegi niso imeli dvomov okoli negativnega vpliva na šolski proces na lastni fakulteti in so strokovno ter znanstveno priskočili v pomoč svojim ljubljanskim kolegom. Sliši se nemogoče, a izgleda da ti isti ljubljanski kolegi mariborskim niso pripravljeni storiti uslugo, ki so jo sami dobili od danes tuje fakultete, uslugo, ki pa so jo danes (ponovno) pripravljeni storiti kolegi z dveh tujih fakultet, graške in zagrebške! A to je na žalost samo še en dokaz v nizu podobnih, ki pokazuje, da slovensko zaplotništvo in centralistično razmišljanje ne pozna nobenih razumnih meja, oziroma da je interes določenih medicinskih, energetskih in mnogih drugih lobijev v Ljubljani spet močnejši in važnejši od vseslovenskih interesov!

In kje je tu razum? Večina slovenskih strokovnih organizacij, razen seveda ljubljanskih, se je zavzela za ustanovitev. A ni že samo to dejstvo dovolj prepričljivo, da iz negativističnega pristopa ("Ni pogojev, pa ne bo niti nove Fakultete") preidemo v pozitivistični ("Ni pogojev, pa jih bomo zato za novo Fakulteto ustvarili")? Na žalost ne, ker ne moremo računati tudi na razum politikov, ki vodijo našo mlado državo.

Tekst napisal in stran uredil Marko Pinterič: obrazec za odziv.

Napisano 15. marca 2002. Stran je prebralo obiskovalcev od marca 2002.